JIT: 'Poetin had grote rol bij neerknallen MH17'

JIT: 'Poetin had grote rol bij neerknallen MH17' 

08 februari 2023 - 13:55

Daar is dan de langverwachte PersCo van het Joint Investigation Team (JIT), zoals u weet belast met het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 in 2014. Nieuwe conclusie: niemand minder dan de Russische president Vladimir Poetin zou een grote rol hebben gehad in het leveren van wapentuig naar Oost-Oekraïne.

Het burgervliegtuig vloog zoals u weet boven het conflictgebied waarin pro-Russische separatisten streden met het Oekraïense leger: "Er zijn sterke aanwijzingen dat in Rusland door de president is beslist over de verstrekking van de Buk-TELAR aan de separatisten", aldus het JIT.

Wat zijn die aanwijzingen dan? Nou: "In opgenomen telefoongesprekken vertellen Russische overheidsmedewerkers dat de beslissing tot militaire ondersteuning bij de president ligt. Het besluit wordt zelfs een week uitgesteld "omdat er maar één is die een beslissing neemt (…), de persoon die op dat moment op een top in Frankrijk is". En guess what: president Poetin is op dat moment, op 5 en 6 juni 2014, bij de herdenking van D-Day in Frankrijk", aldus het JIT na onderzoek.

Tijd om de president voor het hekje in het strafhof in Den Haag te slepen, kan hij zich meteen verantwoorden voor de oorlog in Oekraïne. Niet dus: Poetin kan niet vervolgd worden, zo meldt het JIT. "Het vergaarde bewijs is niet concreet genoeg om in de rechtszaal tot veroordelingen te leiden, zo meent het Openbaar Ministerie. "Daarom worden op dit moment geen nieuwe rechtszaken gestart."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml