JIT weet het zeker: BUK-raket was van 53e Russische Brigade
Buitenland

JIT weet het zeker: BUK-raket was van 53e Russische Brigade.

Langzaam maar zeker vallen de puzzelstukjes op hun plaats. Het Joint Investigation Team (JIT), dat onderzoek doet naar het uit de lucht knallen van MH17, heeft op een presentatie bekend gemaakt dat er bewijs is dat de BUK-raket die daarbij gebruikt werd afkomstig is uit Rusland.

Sterker nog: de raket zou afkomstig zijn van de 53e Luchtafweergeschutbrigade, die onderdeel is van Russische krijgsmacht. Eerder kwam onderzoekscollectief Bellingcat met een soortgelijke conclusie, het JIT neemt het over omdat het naar eigen zeggen nu bewijs heeft "dat standhoudt in de rechtszaal."

Nu kan Rusland niet meer ontkennen en zal alle medewerking vanaf nu verleend gaan worden om de daders voor het hekje te slepen. Toch?

Volgens het JIT zullen de daders in elk geval binnen vijf jaar voor de rechter staan. "We missen zeker nog informatie, maar het achterhalen daarvan gaat niet nog eens vele jaren duren", aldus Fred Westerbeke, hoofdofficier bij het Landelijk Parket en onderzoeksleider van het Joint Investigation Team (JIT).

Alle artikelen geladen. Overzicht →