Jonge refo's strijden voor vrijheid van onderwijs

Jonge refo's strijden voor vrijheid van onderwijs 

02 juli 2022 - 16:23

De vrijheid van onderwijs staat onder druk en daarom strijden jonge refo's voor behoud van reformatorische scholen. In Refolutie laten ze weten waarom ze dat belangrijk vinden: "Vrijheid van onderwijs is een groot goed en is ook heel beschermwaardig."

Lerares Corinda (24) vindt het belangrijk dat christelijke normen en waarden ook onderwezen worden, en bovendien heeft dat geen negatieve invloed op de algemene ontwikkeling: “Als een leerling eindexamen bij ons doet, weet hij net zoveel als ieder ander.”

Ze zit zelfs in een commissie om de vrijheid van onderwijs te behouden. Ook de 20-jarige student Hanna is lid: "Ik zie dat ook wel als taak van ons jongeren om te laten zien waarom wij dat zo belangrijk vinden en wat onze ervaringen daarin zijn."

Leerlingen op gereformeerde, maar net zo goed op islamitische of joodse scholen, leren dus qua feitelijke kennis exact hetzelfde als leerlingen op openbare scholen. Maar, is dat wel zo, krijgen leerlingen dan niet iets anders geleerd op het gebied van wetenschap, bijvoorbeeld over biologie? "Wij geloven in de schepping, maar leerlingen leren heus wel wat de evolutietheorie is, wat die inhoudt en dat er mensen zijn die daarin geloven", aldus Corinda.

Seksualiteit en geaardheid

Leerlingen die naar de middelbare school gaan zijn pubers in ontwikkeling, een spannende tijd waarin zij van alles ontdekken over seksualiteit en hun geaardheid, hoe gaan gereformeerde scholen daar dan mee om? "Dat is een hele lastige. Je vertelt een leerling het volledige verhaal. Op grond van Bijbel heeft God bepaald dat man en vrouw bij elkaar horen. Als mannen die op mannen vallen dat in de praktijk brengen is dat een zonde. Daar staan wij niet achter. Daarnaast leert de Bijbel echter ook dat je al je naasten moet liefhebben, dus ook een homoseksuele jongen in je klas."  

'Refolutie' gemist? Kijk hem dan hier terug op NPO Start!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml