Jonge vrouw beschrijft aanranderscultuur België
Buitenland

Jonge vrouw beschrijft aanranderscultuur België.

In een bus in de Belgische stad Antwerpen werd onlangs de 22-jarige Anse seksueel belaagd door een medepassagier. Uit haar relaas blijkt eens te meer dat omstanders niet altijd ingrijpen en dat aanranding een diepe impact op slachtoffers kan hebben. Na het misdrijf, waaraan een ander voorval voorafging, werd ze "herboren als een feministe", aldus een statement. 

Daarin beschreef Anse hetgeen haar overkwam en zond het aan de Gazet van Antwerpen. Hieronder vind je een excerpt van de tekst.

Op straat

"Enkele maanden geleden werd ik ‘s nachts op mijn weg naar de Rooseveltplaats lastiggevallen (...) ze begonnen te dreigen, ik nam de benen. Achter mij hoorde ik ze me nog toejuichen: “Ja, ga maar lopen hoer. Dan valt ge tenminste wat af.” Ik weeg 52 kilo.

In de bus

Een week later zat ik na een vermoeiende dag achter de schoolbanken op de bus vanuit Antwerpen naar huis (...) Plots voelde ik hoe de jongeman naast mij zijn voet op en neer tegen mijn onderbeen schuurde (...) Nog geen tien seconden later voelde ik hoe zijn hand langs de zijkant van mijn been tussen mijn dijen terechtkwam en hoe het probeerde mijn erogene zone te stimuleren. Ik zocht naar iemand die me kon helpen. Mijn blik viel op een iets oudere dame die recht tegenover mij zat. Zij had het voorval ongetwijfeld zien gebeuren maar toen mijn blik die van haar kruiste, keek ze de andere richting uit.

(...) Het omstaanderseffect: de reden waarom je sneller geholpen wordt in een vervallen steegje dan op een overvolle bus. “Als de rest niets doet, dan hoef ik ook niets te doen. Het zal dus wel niets zijn.” Schaamte overviel me: ik ben een dramaqueen.

'Uitlokking'

Een week later vertelde ik het verhaal aan een van mijn beste vrienden. Hij keek me sceptisch aan en zei: “welke kleren had je misschien ook aan?”. Mijn jeansbroek, sneakers en jas zijn inderdaad een uitnodiging op zich. Ik had beter moeten weten. Wat ben ik toch een aansteller.

Nee is nee.

Aan iedere man die vanuit zijn voorkeurspositie het gevoel heeft recht te hebben op het objectiveren van vrouwen: u heeft dit recht niet. Wij zijn niet geboren om uw seksuele fantasieën in te vullen: wij hebben betere dingen te doen dan dat.

P.S.: Wij overdrijven nog steeds niet."

Alle artikelen geladen. Overzicht →