'Jonge werkenden hebben het zwaar, kwart kampt met burn-outklachten'

'Jonge werkenden hebben het zwaar, kwart kampt met burn-outklachten' 

05 september 2023 - 09:20

Het leven van de nieuwe generatie werkende Nederlanders valt niet mee en dat is te zien in de cijfertjes. Maar liefst één op de vier jonge werkenden van 18 tot en met 34 jaar heeft te maken met burn-outklachten als gevolg van werk. 

Het is dan ook niet niks om anno nu jong te zijn en al helemaal niet om ook nog te moeten werken. Er is prestatiedruk, je hebt constant het gevoel bereikbaar te moeten zijn en er is financiële onzekerheid. Jongeren noemden ook de "constante stroom aan negatief nieuws over klimaat, stikstof, oorlog en COVID-19 als voorbeelden". Daarnaast hebben sociale media een negatieve invloed op het zelfbeeld, het zorgt voor stress en leidt volgens het rapport af van het werk.

Vooral vrouwen hebben het zwaar. In 2020 zei 25 procent burn-outklachten te ervaren, vorig jaar was dat gestegen tot liefst 29 procent, zo meldt de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van onderzoeksbureau TNO en het CBS. Ook bij jonge mannen is die stijging te zien volgens het rapport. In 2015 zei 13 procent van de mannen last te hebben van burn-outklachten, in 2022 was dat gestegen naar 23 procent.

Kortom, de situatie is ernstig en jongeren kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Daarom is onder andere het ministerie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de campagne 'Hey, het is oké' gestart. "Jonge werknemers ervaren steeds meer beginnende mentale klachten door werkstress", zegt demissionair minister Karien van Gennip van SZW. "Daar moeten we met elkaar wat aan doen. Dat begint bij het bespreekbaar maken van waar je tegenaan loopt en waar je mee zit. Dat is juist een teken van kracht en helpt je op de werkvloer. Bovendien kun je door erover te praten de kans op een burn-out verkleinen."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml