Jongen (14) loopt pas vier jaar, wint zilver op Paralympics
Buitenland

Jongen (14) loopt pas vier jaar, wint zilver op Paralympics.

De 14-jarige Ntando Mahlangu heeft op de Paralympische Spelen zilver gewonnen bij de 200 meter hardlopen. Dat is op zich al een bijzondere prestatie, zeker gezien het feit dat Ntando vijf jaar geleden nog niet kon lopen.

De atleet werd geboren met onderontwikkelde benen. Als gevolg daarvan moest hij in 2012 beide benen tot boven de knie laten amputeren, nadat hij zijn hele leven in een rolstoel had gezeten. 

Na de amputatie kreeg hij snel protheses en leerde hij lopen. "Het duurde een week tot ik leerde lopen en na twee weken kon ik rennen. Het voelde zo goed om te kunnen voetballen met vrienden", aldus Ntando tegen You. "It was lekker". 

Met zijn tijd, 23.77 seconden, vestigde hij ook nog eens een Afrikaans record voor atleten wiens benen boven de knie zijn geamputeerd. 

"Ik wist dat, toen ik eenmaal goed de pas erin had, het wel goed zou komen", aldus de atleet. "Ik dacht dat ik het best goed zou kunnen doen. Het is niet mijn favoriete afstand, maar ik heb laten zien dat ik zowel op de 200 meter als op de 400 meter hard kan rennen."

Alle artikelen geladen. Overzicht →