'Jongeren psychisch nog steeds kapot door corona'

'Jongeren psychisch nog steeds kapot door corona' 

12 september 2022 - 13:27

Corona. Straks vallen de blaadjes weer van de bomen, stromen de ic's vol en voor we het weten zitten we weer in een pandemie met bijbehorende maatregelen. Dan is het wel handig om te weten wat de langetermijneffecten van eerdere maatregelen zijn geweest.

En dan hebben we het niet over het financiële aspect (lees: ondernemers die kapot gingen), maar over psychische klachten. Die lijken, zeker onder jongeren, lang aan te houden, stelt onderzoeksinstituut Nivel nu.

Dat concluderen ze naar aanleiding van het aantal voorgeschreven antidepressiva. Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal jongeren tussen de 15 en 24 jaar dat antidepressiva krijgt voorgeschreven aanzienlijk gestegen. En dan vooral bij de vrouwen: "Van hen kregen 330 van de 100.000 een antidepressivum voorgeschreven per week in de eerste helft van 2022, ten opzichte van 262 van de 100.000 in 2019. Dat is een toename van 26 procent."

Ook bij jonge mannen is een stijging te zien, maar die is wel kleiner: " In 2019 kregen 122 van de 100.000 jonge mannen een antidepressivum per week, in de eerste helft van 2022 ging het om 138 van de 100.000, een stijging van 13 procent." In eerder onderzoek van Nivel kwam al naar voren dat jongeren tijdens de coronapandemie vaker last hadden van angstige of depressieve gevoelens dan in de periode voor de pandemie.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml