Jongeren zijn nu officieel luie donders
Binnenland

Jongeren zijn nu officieel luie donders.

Nederland zit te veel en dan met name de jeugd van tegenwoordig. Jeugdigen tussen de twaalf en twintig jaar brengen welgeteld zo'n 10,4 uur per dag op hun achterste door, in de schoolbanken en vervolgens thuis op de bank met een tablet.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over 'zitgedrag', weet De Telegraaf (). Als je daarnaast uitgaat van zeven tot acht uur slaap, beweegt de gemiddelde jongere slechts een paar uur per dag.

'Veel zitten is echt het nieuwe roken'

"Veel mensen denken dat als je voldoende sport en beweegt, dit het langdurige zitten compenseert. Maar dat is echt niet zo", stelt dr. Matthijs van den Berg, hoofd van de afdeling preventie en voeding van het RIVM. Beter komen jongeren vaker van hun roestige reet, want meer zitten betekent eerder sterven en een hoger risico op overgewicht, diabetes en hoge bloeddruk.

"Het is misschien een idee om tijdens de les de leerlingen af en toe te laten staan en te laten bewegen", oppert sportarts Wout van der Meulen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. "En er moeten meer gymlessen komen; op de basisschool elke dag een uur sport."

Alle artikelen geladen. Overzicht →