Jordanië wordt minder islamitisch
Buitenland

Jordanië wordt minder islamitisch.

Standaard ID-kaarten zullen in Jordanië worden vervangen door zogenaamde 'Smart ID'S'. Op de nieuwe identiteitskaartjes zal de geloofsovertuiging van de Jordaniërs niet meer vermeld staan. Geestelijken in het land zijn niet echt te spreken over de nieuwe kaartjes. Zo zou de verandering haaks staan op artikel één van de Jordaanse grondwet. Dit verklaart dat de islam de staatsreligie in het land is. 

De Smart ID's maken deel uit van een digitaliseringsprogramma in het land, weet Cairoscene. Zo bevatten de identiteitskaartjes een chip waarop informatie is te lezen over de houder van de kaart. Deze informatie zou essentieel zijn voor veiligheidsdoeleinden in het land. 

Parlementslid Zakaria El Sheikh sprak zich fel uit over de nieuwe kaartjes. Volgens hem is de maatregel een poging om het land te ontdoen van zijn islamitische identiteit. Rechter Taghrid Doghmy ontkrachtte vervolgens zijn statement. Volgens hem is de nieuwe maatregel in overeenstemming met de grondwet, die bepaalt dat iedereen gelijk is ongeacht religieuze voorkeur. Een ID-kaart zonder vermelding van geloofsovertuiging zou volgens hem verder discriminatie op grond van religie kunnen elimineren. 

In een poging om meer Jordaniërs aan te moedigen een Smart ID aan te vragen, was koning Abdullah de eerste vandaag die een Smart ID in ontvangst nam.  

Alle artikelen geladen. Overzicht →