Journalisten boos op Turkse regering
Buitenland

Journalisten boos op Turkse regering.

Detenties en arrestaties van journalisten door Turkije schenden de vrijheid van informatie, zo verklaren journalistieke organisaties in het land van president Recep Erdogan. Ook worden persmuskieten in de nasleep van de mislukte 'staatsgreep' aangevallen en tot slachtoffer gemaakt van de huidige noodtoestand. 

"De media in Turkije hebben zich verzet tegen de couppoging maar 55 dagen erna wordt de informatievrijheid nog steeds geschonden in de staat van beleg", aldus de verklaring van vandaag. Volgens de Turkse nieuwssite Hürriyet ondersteunen drie journalistenbonden de kritiek op het regeringsbeleid.  

In het statement wordt beweerd dat sinds de turbulente gebeurtenissen van juli al 107 journalisten werden gearresteerd. Tegen ongeveer 200 anderen zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd en ook werden honderden perskaarten ingetrokken door de reli-junta in Ankara. 

"Journalisten worden bestookt met ongefundeerde beschuldigingen", aldus het manifest. "Wij benadrukken dat journalistiek geen misdaad is. Journalisten zijn de stem en het geweten van het volk. De overheid moet een vrije omgeving garanderen waarin zij hun werk kunnen doen."

Meer lezen over ?
Alle artikelen geladen. Overzicht →