Julio Poch wil wraak op NL'se staat 

07 december 2017 - 14:45

Julio Poch, de Argentijns-Nederlandse oud-piloot die vrijgesproken werd van het uitvoeren van zogenaamde dodenvluchten eind jaren 70 en begin jaren 80, is na jarenlang wegkwijnen in de Argentijnse gevangenis eindelijk weer terug in ons land. Hij wil nu wraak op de Nederlandse staat.

Tijdens de zojuist gegeven persconferentie op Schiphol zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops dat nu de mogelijkheden worden onderzocht om een procedure tegen de Nederlandse staat te starten vanwege de rol die het heeft gespeeld bij zijn arrestatie. 

Er waren verdenkingen dat Poch een van de piloten was die tijdens de Videla-dicatatuur in Argentinië dodenvluchten uitvoerden en er werd een onderzoek gestart. Volgens Knoops werd daarbij "ontlastend" materiaal genegeerd en dus moet Nederland nu boeten.

Nederland verstrekte uiteindelijk in 2009 vluchtgegevens van Poch, die op dat moment voor Transavia werkte, aan Spanje waarna hij op de luchthaven van Valencia gearresteerd kon worden. Eenmaal uitgeleverd aan Argentinië zat hij vervolgens acht jaar - volgens de rechters dus onterecht - vast. Overigens heeft het Argentijnse OM wel hiertegen beroep aangetekend.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie