'Juncker overweegt vertrek'
Buitenland

'Juncker overweegt vertrek'.

Jean-Claude Juncker overweegt op te stappen als voorzitter van de Europese Commissie, schrijft La Repubblica op basis van 'gezaghebbende bronnen'. Onder meer Frans/Francis/François/Francisco Timmermans wordt genoemd als mogelijke opvolger.

De huidige termijn van Juncker eindigt in 2019. Zijn mogelijke aftreden zou samenhangen met het tegenwerken van de publicatie van een 'white paper', waarin de Europese Commissie een toekomstvisie voor de Europese Unie presenteert.

Volgens BNR heeft onder meer premier Mark Rutte met het oog op de aanstaande verkiezingen gevraagd om het document niet te publiceren. Uitgebreide Europese integratieplannen zouden het immers niet zo goed doen bij Eurosceptische potentiële VVD-stemmers.

Pakt Juncker inderdaad zijn biezen, dan neemt Timmermans mogelijk het stokje over. Ook de Finse Eurocommissaris Jyrki Katainen is een potentiële kandidaat. Vanwege de steun van Duitsland zou hij de meeste kans maken, hoewel Timmermans kan rekenen op bijstand van de Europese sociaaldemocraten.

Alle artikelen geladen. Overzicht →