Justitie plukt 221 miljoen euro van criminelen 

19 januari 2018 - 10:24

Het Openbaar Ministerie heeft het er maar druk mee: vorig jaar is liefst 221 miljoen euro van zware criminelen, kruimeldieven en ander gespuis in beslag genomen.

Dat lijkt heel veel en dat is het ook, maar toch is het maar ongeveer de helft van het bedrag dat in 2016 werd opgehaald (416 miljoen), meldt de NOS.

Heeft het OM er dan met de pet naar gegooid het afgelopen jaar? Nee, daar is eigenlijk wel een logische verklaring voor, want dat hoge bedrag had toen te maken met de zaak rond het Oezbeekse Telecombedrijf Vimpelcom. Dit bedrijf maakte zich schuldig aan omkoping en valsheid in geschrifte maar toen het even 268 miljoen euro aftikte verdwenen alle beschuldigingen ineens als sneeuw voor de zon.

Zo beschouwd is die 221 miljoen euro toch wel een aardige vangst. Volgens het OM worden criminelen wel steeds slimmer: het helpt bijvoorbeeld niet echt dat er nog steeds geen fatsoenlijk toezicht is op de Bitcoin. 

U moet trouwens niet denken dat die 221 miljoen regelrecht in de staatskas verdwijnt. Eerst wordt (terecht) geld aan de slachtoffers uitgekeerd. Bovendien blijkt de staatskas dusdanig goed gevuld te zijn door u, dat er ook wel eens schenkingen worden gedaan. Bijvoorbeeld een in beslag genomen boot aan het Scheepvaart College in Rotterdam.    

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie