Kaag: 'Het roer moet om, doei CU'

Kaag: 'Het roer moet om, doei CU' 

16 augustus 2021 - 10:22

D66-leider Sigrid Kaag gaat naar eigen zeggen zich aan een verkiezingsbelofte houden en wil 'alles anders' gaan doen, daarom wil ze wel regeren (uiteraard), maar zonder de ChristenUnie en mét VVD, CDA, PvdA en GroenLinks"Het moet echt anders. Dat doe je met een andere samenstelling van het kabinet, met andere keuzes en prioriteiten", zo vertrouwt ze het AD toe.

"We hebben er de afgelopen weken goed over nagedacht", zegt Kaag. "Ik denk dat het voor D66 een hele logische voortgang is." Volgens haar heeft D66 "het vertrouwen en de stem van de kiezers gekregen omdat we hebben gezegd dat we het anders willen doen. Wat betreft de klimaataanpak, investeren in onderwijs en in de rechtsstaat en een andere blik op Europa (en snoepreisjes per vliegtuig naar Luxemburg en Berlijn, red.). Dat betekent ook dat je juist andere partijen daarbij haalt."

Groot voordeel van een coalitie met deze vijf partijen is dat ze geen last hebben van de vastgeroeste opvattingen van de ChristenUnie over zaken als vrijwillige levensbeëindiging of abortus het een meerderheid in de Eerste en de Tweede Kamer heeft, terwijl dat bij voortzetting van het huidige, demissionaire kabinet (VVD, D66, CDA en CU) niet het geval is. "Als je kijkt naar stabiliteit in de Tweede en Eerste Kamer is deze keuze de logische keuze", aldus de D66-leider.

Ondertussen wordt er nog steeds vooral doorgebabbeld (al 152!!! dagen), in plaats van dat er eens daadkrachtig besluiten genomen worden. Maar geen zorgen: vandaag praten Rutte en Kaag met informateur Mariëtte Hamer over het ‘regeerdocument’ waaraan beide partijen hebben geschreven. Dit document bevat 'bouwstenen voor een regeerakkoord'. 

Wanneer zijn er nieuwe verkiezingen?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml