Kaag, leg eens uit: 'Ambassade Kabul smeekte al maanden om evacuatie'

Kaag, leg eens uit: 'Ambassade Kabul smeekte al maanden om evacuatie'  

15 september 2021 - 10:26

Oh oh Sigrid Kaag toch, valt u daar even door de mand. Kaag (en Bijleveld en staatssecretaris Broekers-Knol) heeft de evacuatie van Afghaanse ambassademedewerkers maandenlang uitgesteld, ondanks herhaalde klemmende hulpverzoeken. Daarnaast ging het kabinet niet in op een reikende hand van Frankrijk om mensen mee te nemen op een vlucht.

De ambassadeur en lokale stafleden zouden sinds het voorjaar van 2020 zelfs hebben gesmeekt om voorbereidingen te treffen om lokale ambassademedewerkers snel te kunnen laten vertrekken indien de opmars van de Taliban zich zou voortzetten.

"Desondanks namen minister Kaag (Buitenlandse Zaken), Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) tot twee dagen voor de val van Kabul geen besluit over het moment waarop lokale medewerkers in veiligheid gebracht zouden worden en of alle inwonende afhankelijke familieleden met hen mee mochten reizen. Onder hen was personeel dat al twintig jaar voor Nederland werkte."

Dus hoezo dan wachten tot twee dagen voor de val van Kabul - toen het eigenlijk al te laat was? Ze was vast druk bezig met etentjes voorbereiden, of zoiets...

Hoe we dit weten? Dankzij correspondentie tussen Kabul en Den Haag, dat in handen is van de Volkskrant. De stukken werpen nieuw licht op de besluitvorming rond de evacuatie. Daarin staat ook dat Frankrijk in juli 2021 aanbood om mensen mee te nemen op een vlucht. Later verklaarde minister Kaag dat ze destijds niet op de hoogte was van Franse evacuaties. Klopt dus niet, hè?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml