Kaag:' Voorjaarsnota een puinhoop, maar lag niet aan mij'

Kaag:' Voorjaarsnota een puinhoop, maar lag niet aan mij'  

08 juni 2023 - 16:25

Nee, het zou eens een keer wel haar schuld zijn. Je zou het door het Groningen-debat en de moties van wantrouwen richting Mark Rutte bijna vergeten, maar de Voorjaarsnota moet binnenkort definitief worden gemaakt. En ook daar maakt het kabinet, verrassing, een puinhoop van.

De Raad van State was kritisch over de onoverzichtelijke Voorjaarsnota, en sprak van "sprokkelbezuinigingen" en Tweede Kamerleden moesten uitgaven en hoe deze betaald worden in de Voorjaarsnota bij elkaar zoeken, klaagden enkele parlementariërs.

Met andere woorden, niet zo best. Vandaar dat minister Sigrid Kaag van Financiën vandaag op het matje moest komen in de Tweede Kamer. Zij trekt dan ook het boetekleed aan ontkent dat het beter had gekund: Dat het even "puzzelen" is om de Voorjaarsnota te begrijpen, heeft er volgens haar namelijk mee te maken dat het kabinet heel veel "kleine keuzes" heeft gemaakt. Over "één big bang", een bezuiniging die in een klap "meteen 6 of 8 miljard" oplevert, werden de vier coalitiepartijen het nu eenmaal niet eens.

Het was ook makkelijker geweest om in een keer zo'n grote maatregel door te voeren, zegt Kaag in debat met de Kamer. "Maar ik kan u verzekeren: daar was geen consensus over. We zitten ook in de realiteit van een samenwerkingsverband."

Maar, niet getreurd: aan een duidelijkere Voorjaarsnota "wordt gewerkt", beloofde Kaag. "Al doende leert men."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml