Kabinet bezorgd over uiteenvallen VK
Binnenland

Kabinet bezorgd over uiteenvallen VK.

Het kabinet maakt zich zorgen over het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk, nu de Britten hebben ingestemd met een vertrek uit de Europese Unie. In Schotland en Noord-Ierland gaan namelijk stemmen op om te breken met de Engelsen. 

Dat zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken in een interview met de Volkskrant. De anti-EU stemmen kwamen vooral uit Engeland en Wales, in Schotland en Noord-Ierland stemde de meerderheid voor 'Remain'. Precies hierom zou in Schotland de roep om onafhankelijkheid weer naar boven komen, terwijl een gedeelte van de bevolking van Noord-Ierland bij de rest van Ierland wil gaan horen. Koenders geeft verder aan dat hij wil dat er haast gemaakt wordt met het uittreden van het Verenigd Koninkrijk, want "iedereen heeft nu behoefte aan duidelijkheid".

Frankrijk en Duitsland zouden in een gezamenlijk plan hebben laten optekenen dat de Europese Unie op het gebied van veiligheid, immigratie en de economie meer slagkracht moet krijgen. Bijvoorbeeld met de introductie van een 'fiscale instantie', die landen helpt met investeringen wanneer ze getroffen zijn door de financiële crisis. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →