Kabinet gaat alcoholgebruik te lijf
Binnenland

Kabinet gaat alcoholgebruik te lijf.

Weet u, er zijn veel dingen in de decadente westerse wereld die slecht voor u zijn. Roken is daar een voorbeeld van, of teveel suiker, of fastfood. Daarnaast hoeven wij u waarschijnlijk niet uit te leggen dat elke dag stomdronken in uw bedje stappen ook geen goed idee is.

Desondanks denkt staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid dat u de risico's van alcoholgebruik sterk onderschat. Daarom gaat hij zich bemoeien met uw opvoeding door alcoholconsumptie in het Nationaal Preventieakkoord te stoppen.

Blokhuis vindt de richtlijn van de Gezondheidsraad, maximaal één glas alcohol per dag, weliswaar helder, maar "die glazen mag je niet bij elkaar optellen en allemaal tegelijk in het weekend drinken, als je het gezond wilt houden. Dat moeten we ons allemaal veel beter realiseren."

De grote vraag is nu hoe de terreur van de staat tegen alcoholgebruik van haar burgers vorm gaat krijgen. Te denken valt aan het aantal verkooppunten te verminderen of reclames te verbannen van de tv. En anders verhoogt de regering toch gewoon de accijnzen? Komt er ook weer wat extra geld in het laatje. 

"Het is nog te vroeg om te zeggen welke voorstellen de eindstreep halen en een plek krijgen in het Nationaal Preventieakkoord", aldus Blokhuis, die wel aangeeft zelf ook "niet van de blauwe knoop" te zijn. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →