Kabinet: Groen licht voor Marrakesh-pact
Binnenland

Kabinet: Groen licht voor Marrakesh-pact.

Zoals verwacht: het kabinet gaat akkoord met het zogenoemde pact van Marrakesh over migratie. Nederland zal wel een stemverklaring geven waarin nogmaals wordt benadrukt dat de overeenkomst geen juridische gevolgen mag hebben, zei staatssecretaris Mark Harbers (Migratie) na de ministerraad

Hij hoopt dat andere landen zich bij de stemverklaring zullen aansluiten. Niet iedereen in de Tweede Kamer was daar blij mee. Vooral PVV en Forum Voor Democratie keren zich tegen het akkoord. Hoewel het pact niet-bindend is vrezen beide partijen dat migranten later bij de rechter alsnog een aanspraak op verblijf kunnen afdwingen door een beroep te doen op het pact.

Maar geen zorgen: de vrees voor een herhaling van de Urgenda-zaak is volgens Harbers ongegrond. In die zaak besloot een rechter, verwijzend naar het klimaatverdrag van Parijs, dat de Nederlandse regering meer moet doen om klimaatverandering tegen te gaan.

In die zaak baseerde de rechter zich onder meer op "een door de Kamer geratificeerd verdrag, dat is dit niet", aldus de staatssecretaris. "En in de Urgenda-zaak beriep de rechter zich ook op andere elementen, zoals het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. We stellen vast dit die risico's bij dit pact niet bestaan."

Alle artikelen geladen. Overzicht →