'Er zit totaal geen visie achter het kabinetsbeleid'

'Er zit totaal geen visie achter het kabinetsbeleid' 

23 september 2022 - 09:45

De eerste dag van de Algemene Beschouwingen was er vanwege het incident met Thierry Baudet natuurlijk eentje om niet snel te vergeten, maar dat incident leidde wel af van waar het echt over zou moeten gaan: het kabinetsbeleid. Of nou ja, welk kabinetsbeleid eigenlijk? Volgens Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman zit daar totaal geen visie achter.

Als voorbeeld van slecht, ondoordacht beleid noemt Zwagerman het aangekondigde prijsplafond op energie: "Dat komt nota bene uit de koker van GroenLinks, maar wij hadden vorige week Machiel Mulder achter de microfoon en die zei dat het afromen van de winst bij energiebedrijven het slechtste is wat je kunt doen." 

Volgens haar zijn we van een rubberentegeltjesparadijs geworden naar een land van vangnetten. "Maar die vangnetten zijn nodig omdat door slecht beleid deze extreme inflatie is veroorzaakt. We hebben sancties ingesteld waar we zelf last van hebben, we hebben kolencentrales uitgeschakeld en zijn gestopt met het gas uit Groningen zonder dat we alternatieven hebben. Het is verkeerd beleid."

Natuurlijk is het goed dat er meer sociale zekerheid komt, maar Zwagerman zit verder niet zo te wachten op barmhartigheid vanuit de regering: "Ik wil geen vangnetten, ik wil beter beleid! Ik wil dat er iemand in die politiek opstaat die zegt: 'we gaan die sancties terugdraaien, we gaan de gaskraan in Groningen weer openzetten. We gaan eens een paar slimme dingetjes hier doen'. Kom op!"

Rick van Velthuysen noemt daarnaast het asielbeleid als iets waar het ook misgaat: "Ik geef die mensen uit Syrië niet ongelijk dat ze naar Nederland proberen te komen. Maar het gaat erom dat je beleid voert dat passend is voor ons maar ook voor de mensen die je binnenhaalt."

En dan hoop je dus als kijker op een beetje visie tijdens de Algemene Beschouwingen, maar dan kom je bedrogen uit: "Ik zie voornamelijk heel veel incapabele mensen die politiek bedrijven maar niet in staat zijn om een bevlogen betoog te houden, alsof je in de kerk komt op zondag en de dominee al tien jaar lang hetzelfde riedeltje afsteekt", aldus Van Velthuysen.

Benieuwd wat ze nog meer vinden. Luister hier naar de nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml