Kabinet is zelf gecreëerde ellende rond statiegeld zat

Kabinet is zelf gecreëerde ellende rond statiegeld zat 

08 september 2023 - 11:20

Statiegeld. Sinds er op elk blikje bier en elk plastic flesje frisdrank statiegeld wordt geheven is de chaos compleet met als gevolg ellenlange rijen voor de automaten in de supermarkt. Immers, in plaats van dat iedereen zoals voorheen hooguit een leeg kratje pils en 2 lege flessen cola in komt leveren, komt daar tegenwoordig een hele vuilniszak met blikjes en flesjes bij.

Allemaal de schuld van het kabinet want dat statiegeld moest en zou er komen, vanwege het welzijn van moeder de planeet. Alleen is datzelfde kabinet nu een beetje klaar met alle ellende. Het moet voor consumenten veel makkelijker worden om statiegeldverpakkingen in te leveren (had dat even van tevoren bedacht, maar goed). Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA, milieu) is "ronduit teleurgesteld" over onder meer het aantal inzamelpunten. "Er is echt nog werk aan de winkel."

Daarom riep Heijnen de directeur van het Afvalfonds Verpakkingen op het matje: Hester Klein Lankhorst. De staatssecretaris heeft aan haar duidelijk gemaakt dat het heel snel heel veel beter moet met de inzameling van flesjes en blikjes. Begin augustus bleek dat inzameldoelstellingen bij plastic flessen bij lange na niet worden gehaald. Het bedrijfsleven is wettelijk verplicht 90 procent in te nemen, maar in 2022 kwam maar 68 procent terug via de statiegeldroute.

Heijnen wijt dat met name aan het ontbreken van een laagdrempelig inzamelsysteem. "Er zijn nu gewoon niet genoeg inzamelapparaten." Ook wijst ze erop dat automaten regelmatig niet werken en dat er soms lange rijen staan. "En je ziet zwerfafval als gevolg omdat mensen zoeken naar statiegeldverpakkingen in openbare prullenbakken. Er is echt nog werk aan de winkel."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml