Kabinet komt met stemverklaring Marrakesh-immigratiepact
Binnenland

Kabinet komt met stemverklaring Marrakesh-immigratiepact.

In de coalitie is overeenstemming over een stemverklaring voor bij het zogenoemde pact van Marrakesh, dat volgende maand in Marokko wordt gesloten. Belangrijkste aspect van die verklaring: benadrukken dat het niet juridisch bindend is.

In het pact staat diverse keren vermeld dat het niet juridisch bindend is. Evenwel is in diverse landen de vrees ontstaan dat het pact in de toekomst zal worden gebruikt om zaken af te dwingen bij de rechter. Onder andere de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk hebben om deze reden al laten weten het pact niet te steunen. Niet nodig dus: het pact is niet juridisch bindend.

In Den Haag kwam onder meer van Thierry Baudet (Forum voor Democratie) felle kritiek, maar ook bij VVD en CDA waren zorgen ontstaan. Voor die zorgen lijkt nu dus een oplossing te zijn gevonden. Het pact is namelijk niet bindend, mocht u nog twijfelen.

Baudet heeft bij staatssecretaris Mark Harbers een lange lijst vragen ingediend over het pact. De antwoorden op die vragen laten nog op zich wachten. De Tweede Kamer houdt nog een debat over het pact, voor het over twee weken wordt bekrachtigd.

Alle artikelen geladen. Overzicht →