Kabinet leert niks: toeslagenouders wachten al jaren op geld

Kabinet leert niks: toeslagenouders wachten al jaren op geld 

23 september 2022 - 12:17

Na de symbolische val van het vorige kabinet om de toeslagenaffaire zou je denken dat de ernst van het probleem bij kabinet-Rutte IV is doorgedrongen. De toeslagenouders denken hier anders over. De 30.000 euro die is uitgekeerd aan gedupeerde ouders is voor velen lang niet genoeg. Het lijkt er daarbij op dat ze de rest van hun afgepakte geld de komende jaren niet terug gaan zien op hun bankrekening.

Neem toeslagenouder Mandy. Haar wantrouwen richting de overheid is inmiddels zo groot, dat ze niet eens meer kinderopvangtoeslag durft aan te vragen. “Die 30.000 euro is eigenlijk een pleister op een bloedende wond”, aldus Mandy. De dossiers van toeslagenouders die naar de rechter zijn gegaan, krijgen nu voorrang van de Belastingdienst. Omdat Mandy, samen met vele andere ouders, de gang naar de rechter niet kon maken, vreest ze tot minstens 2026 te moeten wachten op haar geld. Als het niet langer wordt.

In politiek Den Haag lijkt de oplossing nog niet te zijn gevonden. Zo’n 56.000 ouders hebben zich als gedupeerde van de toeslagenaffaire aangemeld. De overheid heeft hen neergezet als fraudeur, met alle (financiële) gevolgen van dien. Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) noemt het terugbetalen van deze mensen een “uitvoervraagstuk”. Hoe formeel wil je het hebben? Hier hebben de ouders natuurlijk geen boodschap aan.

Ook zijn collega, staatssecretaris Toeslagen Aukje de Vries (VVD), heeft nog geen passend antwoord klaar. Omdat zoveel gedupeerden zich hebben gemeld, kan de Belastingdienst de afhandeling niet aan. De Vries: “Het zijn wel hele grote aantallen die we moeten afhandelen.” De verantwoordelijke bewindsvrouw lijkt te zijn vergeten dat het de overheid zelf is die het geld van die “grote aantallen” ouders heeft afgepakt. Kortom, het lijkt er niet op dat toeslagenouders hun geld snel terug gaan zien.

Kijk hier de Hofbar terug!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml