Kabinet neemt 4.000 belastingdeals onder de loep
Binnenland

Kabinet neemt 4.000 belastingdeals onder de loep.

Het kabinet laat onderzoek doen naar ruim 4.000 deals die de fiscus met buitenlandse bedrijven en organisaties heeft gesloten. Het gaat om zogenaamde 'rulings', deals waarbij bedrijven vooraf weten hoeveel belasting ze moeten betalen.

Dat heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer laten weten. Uit de publicatie van de Paradise Papers kwam naar voren dat de Belastingdienst in 2008 nogal een fout heeft gemaakt bij een miljoenendeal met het Amerikaanse bedrijf Procter & Gamble, waardoor het bedrijf zich in ons land in een heus paradijs waant. Het niet volgen van de regels noemt Snel "niet acceptabel".

De SP en GroenLinks willen eigenlijk het liefst dat alle belastingafspraken openbaar gemaakt worden, maar dat zal niet gebeuren. Bij wet is immers geregeld dat de Belastingdienst geen gegevens van individuele belastingbetalers naar buiten mag brengen (en dat is maar goed ook).

De ambtenaren van de Belastingdienst kunnen in elk geval voorlopig werken voor hun geld: sinds september 2017 worden alle rulings vastgelegd in een centraal systeem, maar voor die tijd gebeurde dat niet. Daarom moeten alle 4.000 dossiers stuk voor stuk worden doorgelezen, meldt de NOS.

Alle artikelen geladen. Overzicht →