Kabinet ramt vliegtaks 'gewoon' door uw strot
Binnenland

Kabinet ramt vliegtaks 'gewoon' door uw strot.

Hadden we anders verwacht eigenlijk? Bezwaar of geen bezwaar, de verhoging van de belasting op tickets voor lijnvluchten (in de volksmond 'vliegtaks') gaat gewoon door want dit staat nou eenmaal in het regeerakkoord dus slikt u het maar. 

Dat zei minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur vandaag bij het in ontvangst nemen van het actieplan 'Slim en Duurzaam' van de luchtvaartsector, meldt De Telegraaf.

En dat allemaal om in 2030 35 procent CO2 reductie te bereiken. Prima op zich, maar dat komt dus op uw bordje terecht aangezien u tientallen euro's meer gaat dokken voor een vliegticket. Terwijl alternatieven zoals de trein nog steeds belachelijk duur blijven.

De luchtvaartsector is dan ook faliekant tegen dit plan: "Laten we met z’n allen nou investeren in de vergroening van de luchtvaart. Vliegen zal altijd blijven. We gaan niet terug naar het stenen tijdperk", zo legt KLM-topman Pieter Elbers uit aan de Wakkere Krant.

NS en milieuorganisaties ook niet enthousiast

De luchtvaart is niet de enige die dit plan bij voorbaat al afschiet. "Mobiliteit moet op een hoger niveau komen. Dat willen we met elkaar gaan realiseren als sector. Inclusief een snel internationaal spoornetwerk om korte vluchten te vervangen. Maar daar is wel meer geld voor nodig. De reiziger wil best overstappen als er tijdwinst is", aldus NS-president Roger van Boxtel.

Greenpeace, de Noord-Hollandse Milieufederatie en Natuur & Milieu vinden op hun beurt dat de plannen niet ver genoeg gaan. "Er is geen sprake van absolute CO2-reductie, er wordt slechts minder snelle uitstoot voorgesteld. Dat zet geen zoden aan de dijk, terwijl alle uitstoot in Nederland moet halveren om de klimaatdoelen te halen. Het wordt daarom tijd dat de luchtvaart door de politiek gehouden wordt aan echte Co2-reductie", aldus een woordvoerder.

Alle artikelen geladen. Overzicht →