Kabinet: Rusland aansprakelijk voor neerknallen MH17  

25 mei 2018 - 12:44

Zo, het hoge woord is er uit. Er was hard bewijs voor nodig voordat ons landje zich zo durft uit te spreken, maar Rusland wordt officieel aansprakelijk gesteld voor het neerhalen van MH17. Australië (ook lid van het Joint Investigation Team) sluit zich hierbij aan.

"Wij eisen dat Rusland zijn verantwoordelijkheid neemt en volledig meewerkt aan waarheidsvinding en gerechtigheid voor de slachtoffers van vlucht MH17 en hun nabestaanden", aldus minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken. Om dit af te dwingen wordt desnoods de gang naar de rechter gemaakt.

Het kabinet neemt dit besluit nadat gisteren het JIT, dat onderzoek doet naar het uit de lucht knallen van MH17, bekend maakte dat er bewijs is dat de BUK-raket die daarbij gebruikt werd afkomstig is van de 53e Luchtafweergeschutbrigade van de Russische krijgsmacht.

Rusland: wij hebben er niks mee te maken. Trouwens, 'bewijs' = fake

Het Kremlin was er gisteren overigens als de kippen bij om te verkondigen dat het niet zo goed weet wat het JIT allemaal zit te brallen, maar dat er nooit een Russische raketinstallatie de grens met Oekraïne over is gegaan. Ook stelt het dat het 'gewoon' meewerkt, onder andere door laatst nog "relevant bewijs" te overhandigen.

Poetin zwakte dit later op de avond wat af door te beloven dat het de bevindingen over het neerhalen van vlucht MH17 gaat analyseren. Vandaag heeft Rusland opnieuw en met klem benadrukt niet verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. Het land is niet bij het onderzoek naar de oorzaak van de ramp betrokken en heeft mede daardoor geen vertrouwen in de onderzoeksresultaten.

Overigens claimt Bellingcat - een groep onderzoeksjournalisten - te weten wie een van de hoofdverdachte is. Het gaat om Oleg Ivannikov, een hoge pief in het Russische leger die bekend stond onder de codenaam Orion.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie