Verrassend: 'Kabinet verwacht teveel van uitkoopregeling boeren'

Verrassend: 'Kabinet verwacht teveel van uitkoopregeling boeren' 

03 oktober 2022 - 11:13

Allemaal leuk en aardig dat het kabinet miljarden reserveert om boeren uit te kopen om stikstof te reduceren maar de verwachtingen van dit plannetje zijn veel te hoog, schrijft het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een ongevraagd advies

Het kabinet heeft ruim 7 miljard euro gereserveerd voor stoppende boeren - op een begroting van ruim 24 miljard - en dat moet leiden tot "tientallen" procenten minder vee in Nederland, maar verrassing: die aanname klopt helemaal niet!

Onderzoekers van het planbureau analyseerden de uitkoopregelingen van de afgelopen 25 jaar. Uit hun analyse blijkt dat er na een regeling vaak slechts "enkele procenten" minder dieren zijn. "De hoge verwachtingen over het beëindigen van veehouderijen lijken niet gestoeld op een systematisch inzicht in de effecten van beëindigingsregelingen", meldt het NRC.

Oftewel, er is weer eens niet goed nagedacht. Het blijkt dat op basis van volledige vrijwilligheid het onmogelijk om de stikstofproblematiek op te lossen. Veel geld betekent, volgens het PBL, niet automatisch dat er meer boeren stoppen. Bij eerdere uitkoopregelingen zetten vooral oudere boeren, zonder opvolger, hun handtekening om te stoppen. Het is de vraag of het kabinet er veel aan heeft als deze groep boeren stopt, en of juist deze boeren voor een hoge stikstofuitstoot dicht bij kwetsbare natuurgebieden zorgen.

Dat wordt nog leuk als Remkes woensdag zijn rapport publiceert.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml