Kakkers Bloemendaal stuitend wereldvreemd en egoïstisch

Kakkers Bloemendaal stuitend wereldvreemd en egoïstisch  

08 juni 2023 - 13:54

Wie het Pownews-item van Sarah Bakker van gisterenmiddag heeft bekeken, zit waarschijnlijk nu nog bij te komen van schrik. Zelden is een bedreigde en gemarginaliseerde bevolkingsgroep zo treffend in beeld gebracht als de bewoners van het altijd al zwaar onder vuur liggende dorpje Bloemendaal. Wat is er aan de hand?

Het is eigenlijk heel simpel. Nederland kampt met een giga-asielprobleem. Er komen veel meer asielzoekers binnen dan dat het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en de bestaande opvangcentra in dorpjes als Ter Apel in Groningen en Budel in Brabant aan kunnen. Ze barsten uit hun voegen. De situatie is al lange tijd onhoudbaar. Asielzoekers moeten buiten slapen, de bewoners zitten al jaren met de handen in het haar.

Om de druk op deze dorpen na jaren van ellende en gedoe eindelijk te verlichten is VVD-staatssecretaris van Eric van der Burg (een slappe vent en veel te soft om het asielprobleem daadkrachtig aan te pakken, maar oké) gekomen met een Spreidingswet. Dit betekent dat VVD-bolwerk (oh, ironie!) Bloemendaal verplicht is om tijdelijk 90 asielzoekers op te vangen. Misschien vervelend, maar Ter Apel en Budel zijn er enorm mee geholpen. Dus dan maar even door de zure oester heen bijten, toch?

En daar wringt de dure Prada-schoen! Want Bloemendaal heeft helemaal geen behoefte om te helpen. Solidariteit is een groot goed, maar het is niet de bedoeling dat het dagelijkse witte wijntje van half twaalf in de ochtend wordt verstoord door problemen uit de echte wereld.

De argumenten uit het item van verslaggever Sarah Bakker zetten we kort op een rijtje: Vrouw met roze jas: 'Bloemendaal is een reservaat en dan komt er ineens wat tussen dat anders is.' Meneer met vissershoedje op: 'Het barst hier van de spullen die ze kunnen jatten!' Vrouw met soort van tijgerprint aan: 'Waar zijn de vrouwen? Ga je land opbouwen, denk ik altijd!' En als klap op de dure vuurpijl komt een raadslid van Hart voor Bloemendaal aan het woord, ene Marielys Roos: 'Opvang absoluut niet in Bloemendaal', zegt ze resoluut. Waar dan wel, vraagt Sarah Bakker vervolgens volkomen terecht. Gewoon maar in Ter Apel dan? Als ze maar niet Bloemendaal zijn? 'Niet in Bloemendaal nee', aldus het raadslid.

Met andere woorden: provincies, los de problemen maar op, zolang onze sauvignon blanc maar niet wordt bedreigd. En wat nu? Vanaf nu dan maar alle asielzoekers naar Bloemendaal? Ter Apel en de rest van Nederland hoeven toch geen mededogen te hebben met het meest wereldvreemde stukje Nederland? Nog geen duizend Porsches kunnen zoveel leegheid en egoïsme verbloemen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml