Kamer: Actie van Rusland volstrekt onacceptabel
Binnenland

Kamer: Actie van Rusland volstrekt onacceptabel.

In de Tweede Kamer is de algemene consensus dat het onacceptabel is dat de Russische inlichtingendienst heeft geprobeerd om het wifi-netwerk van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag te hacken.

Logisch natuurlijk, het zou ook gek zijn als ze wat anders zouden zeggen. De actie van Rusland werd in april verstoord door de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). De hele Kamer wil nog voor het herfstreces een debat hierover.

Regeringspartij D66 wil dat premier Mark Rutte gaat overleggen om de Europese sanctielijst richting Rusland uit te breiden. "Dit is het zoveelste voorbeeld van agressief en schaamteloos gedrag van Rusland op het Europees continent en in Nederland", stelt Sjoerd Sjoerdsma. Zijn VVD-collega Sven Koopmans lijkt er wel voor te voelen. "Neem aan dat sanctielijst zo nodig wordt uitgebreid", twitterde hij.

Overigens is inmiddels ook duidelijk waarom de Russen dit hebben gedaan. Ze wilden informatie van het MH17-onderzoek hebben. Zeker één officier van de Russische militaire inlichtingendienst GROe heeft in Maleisië geprobeerd informatie van het onderzoek naar de ramp met MH17 te stelen, maakte de Britse ambassadeur Peter Wilson vandaag bekend.

Alle artikelen geladen. Overzicht →