Kamer klaar met 'chanterende' Jehovah's Getuigen

Kamer klaar met 'chanterende' Jehovah's Getuigen 

18 maart 2022 - 11:55

Sommige Jehovah's Getuigen schijnen er een bepaalde praktijk op na te houden: ze zouden mensen 'chanteren' die uit de geloofsgemeenschap willen stappen.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu dat hier onderzoek naar gedaan wordt. Jehovah’s Getuigen hebben strenge regels voor zogenaamde afvalligen. Als iemand het waagt om uit hun geloofsgemeenschap te stappen, roept de organisatie alle leden op nooit meer contact te hebben met die persoon.

Ook ouders mogen dan kinderen niet meer zien. Dit beleid, 'shunning', kan psychische klachten geven met soms zeer ernstige gevolgen. Ook werkt het als een rem: leden durven er niet meer door te vertrekken of keren na vertrek weer terug.

Een meerderheid in de Tweede Kamer van VVD, D66, SP en PvdA wil nu een einde aan dit drukmiddel.“Het is een vorm van chantage, het lijkt ook bedreiging in zekere zin”, zegt VVD-Kamerlid Ulysse Ellian. Hij wil dat minister van Rechtsbescherming Franc Weerwind uitzoekt via welke wet dit beleid is aan te pakken. SP-Kamerlid Michiel van Nispen noemt de praktijken walgelijk. Hij stelt dat er desnoods een wetswijziging moet komen, meldt het onderzoeksjournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml