Kamer niet geïnformeerd over fraude, 'ambtenaren hielden brief tegen'

Kamer niet geïnformeerd over fraude, 'ambtenaren hielden brief tegen' 

07 mei 2021 - 12:32

De Tweede Kamer is door Sigrid Kaag niet geïnformeerd over de fraudemelding bij Mayday Rescue (de stichting achter de 'Witte Helmen' in Syrië). Ze zou dit eigenlijk wel gewild hebben, maar haar brief zou zijn tegengehouden door topambtenaren.

Deze ambtenaren hadden groot bezwaar tegen Kaags voornemen om openheid van zaken te geven, schrijft de Volkskrant. De krant heeft na een Wob-verzoek inzicht gehad in e-mails die zijn verzonden waaruit dat zou blijken. Of dit nou waar is of niet, feit blijft dus dat Kaag de Kamer niet geïnformeerd heeft, terwijl dit in dit geval wel haar werk zou moeten zijn.

Stichting Mayday fungeerde jarenlang als de internationale geldkas achter de Witte Helmen, reddingswerkers die in Syrië burgers onder het puin vandaan haalden na bombardementen. Helden dus, en als geldschieter ontving Mayday in totaal circa 100 miljoen euro subsidie van onder meer Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië, Denemarken en Canada.

De geldkraan werd dichtgedraaid na de dood van de Britse oprichter, James le Mesurier, in november 2019. Hij liet een brief achter waarin hij de donorlanden informeerde dat hij de boel bedonderd had. Overigens is bewijs daarvoor nooit gevonden, wel bleek het een financiële wanboel te zijn. Sigrid Kaag was dus op de hoogte hiervan, had de Kamer ook willen informeren maar dit is op 'advies' van de topambtenaren niet gebeurd. 

 

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.