Kamervoorzitter Bergkamp: 'Filmpje Gideon ongepast en ongehoord'

Kamervoorzitter Bergkamp: 'Filmpje Gideon ongepast en ongehoord' 

24 oktober 2022 - 15:19

De veelbesproken opname van Forum-lid Gideon van Meijeren en journalist Merel Ek maakt de tongen los in ons landje. Heel Nederland walgt ervan en Kamervoorzitter Bergkamp onderzoekt nu of "regels aangescherpt moeten en kunnen worden", onder meer voor het maken van heimelijke opnames. 

Het is "ongepast en ongehoord" dat Van Meijeren met een draaiende camera SBS6-journaliste Merel Ek in haar werkkamer overviel en haar als "riooljournalist" bestempelde, laat Bergkamp weten via haar woordvoerder.

Merel Ek had tijdens een interview met Gideon iets gezegd over de opmerking van Johan Derksen over 'Baudet liquideren' en de 'Van Dale' toen het ging over Baudets' opmerking over reptielen en politici, waar hij naar eigen zeggen """vanzelfsprekend""" geen 'echte reptielen' bedoelde, maar sprak over de figuurlijke zin van het woord. Gideon vond dat zij dit gebruikte om de oproep tot zogenaamde liquidatie van Baudet door Johan Derksen recht te praten. En dus zocht Gideon haar met draaiende camera op in haar werkkamer. 

Premier Mark Rutte noemde deze vorm van intimidatie "een nieuw dieptepunt". Ook andere kabinetsleden spraken zich uit. Minister Sigrid Kaag (Financiën) schreef op Twitter dat dergelijke intimidatie de samenleving ondermijnt. "Iedere keer als je denkt ‘de bodem is in zicht’, dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen." Ook minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) spraken zich uit.

De Nederlandse Vereniging voor Journalistiek (NVJ) onderzoekt of het juridische stappen kan nemen tegen Van Meijeren. De vereniging noemt de actie "in alle opzichten alarmerend en kwalijk".

Bij Forum zijn ze wel in een jubelstemming:

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml