Kampbeul-twitterend raadslid moet dokken
Buitenland

Kampbeul-twitterend raadslid moet dokken.

Als u een officier van justitie op het interwebs wilt vergelijken met een nazikampbeul, houdt u dan rekening met een straf. Het overkwam Heerlens gemeenteraadslid Christian Petermann vandaag. Hij noemde Anja Janssen de "Irma Grese van het OM", wat hem een geldboete van 500 euro opleverde. 

De helft van het bedrag is een voorwaardelijke geldboete. De officier van justitie in kwestie was de aanklager van Jos van Rey.

Beledigend

De rechtbank van Maastricht bestempelt zijn vergelijking van Janssen met een opzichter van kampen als Ravensbrück, Auschwitz en Bergen-Belsen "zeer beledigend". Grese werd in 1945 opgehangen wegens misdaden tegen de menselijkheid. Petermann zou met het ventileren van zijn mening niet hebben bijgedragen aan een maatschappelijk debat, zoals hij zelf betoogde.

Verongelukken

"Om die reden kan ook niet gezegd worden dat een dergelijke uitlating valt onder het recht op een vrije meningsuiting. De rechtbank neemt het de verdachte verder bijzonder kwalijk dat hij in die tweet ook de verwensing uitsprak dat de officier van justitie dezelfde dag nog zou verongelukken", valt te lezen in het vonnis.

Het raadslid wordt niet vervolgd voor zijn uitlatingen in het NRC Handelsblad en Dagblad de Limburger. Het Openbaar Ministerie had 40 uur taakstraf (20 uur voorwaardelijk) en een donatie van 500 euro in de kas van Stichting Auschwitz geëist. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →