Kansarm en kansrijk kind spelen apart

Kansarm en kansrijk kind spelen apart 

27 mei 2016 - 08:51

Kinderen uit welgestelde gezinnen en kinderen van laagopgeleide allochtone ouders komen elkaar zelfs in de stad nauwelijks tegen tijdens het buitenspelen, blijkt uit een onderzoek van stadsgeograaf Lia Karsten en architect Naomi Felder.

Dat meldt Trouw. Ook bij andere buitenschoolse activiteiten zoals sport of muziekles komen de kinderen elkaar nauwelijks tegen. De onderzoekster bracht voor kinderen uit 42 Amsterdamse en Rotterdamse gezinnen in kaart hoe ze opgroeien, hoe en op welke plekken ze buitenspelen en wat er voor hen nog meer in de stad te beleven is. Alle onderzochte gezinnen wonen in een gemengde buurt. De laatste vijftien jaar zijn meer gezinnen met kinderen in de stad blijven wonen. Welgestelden ervaren de stad vooral als een fijne plek om op te groeien, terwijl ouders uit de onderste sociale lagen vooral gevaar en beperkingen zien. Dat resulteert erin dat deze ouders minder ondernemen, vaak ook omdat ze geen fiets hebben of de stad niet goed kennen. De onderzoekers zien dan ook graag dat kinderen meer mogelijkheden hebben om dicht bij huis en liefst in hun eigen straat te spelen. Dat zou ook helpen om het contact tussen buren van verschillende sociale lagen te verbeteren. "Breng je kinderen uit verschillende lagen op straat in contact, dan werkt dat waarschijnlijk beter dan bijvoorbeeld cursussen om allochtone ouders in beweging te brengen", aldus Naomi Felder. Lia Karsten vervolgt: "Laat hun kinderen dan maar de sociale stijgers van de toekomst zijn."

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst. Vernieuw
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie