Kap eens met schelden met 'kanker'

Kap eens met schelden met 'kanker' 

09 oktober 2020 - 15:59

Een op de drie Nederlanders krijgt in zijn leven de diagnose kanker. Jaarlijks zijn dat meer dan 100.000 nieuwe gevallen, waar 45.000 mensen aan overlijden. Jaarlijks. De ziekte komt voornamelijk voor bij ouderen; tweederde van alle patiënten is ouder dan zestig jaar op het moment dat de diagnose wordt gesteld. Uiteraard zitten er uitzonderingen tussen, zieke kindjes staan op ieders netvlies. Maar het gros is ouderen, die ook nog eens lijden aan andere ziektes. Het slechte nieuws is dat Nederland vergrijst én ook nog ‘ns langer leeft. Steeds meer mensen zullen de diagnose kanker krijgen en sterven. 

Dit jaar zijn dat er dus 45.000. Doden. Volgens de statistiek, koude getallen gebaseerd op wetenschap, zullen dat er volgend jaar meer zijn. Het jaar erop ook weer meer. Je hoeft geen licht te zijn om te begrijpen dat het stijgende aantal kankerpatiënten tot een druk op de zorg leidt. Dat meer ouderen, meer zieken door een steeds kleinere groep artsen en verpleegkundigen verzorgd moeten worden. Daarbij zijn door vroege diagnoses meer patiënten ook nog ‘ns langer patiënt. En de discussie over de kosten van de zorg voor de kankerpatiënten is een non-discussie, een feit: aan de behandeling waardoor levensjaren gewonnen worden, hangt een prijskaartje die door de verzekeraars bepaald is. Een kankerbehandeling mag gewoon niet te veel kosten.

Mannen en vrouwen worden ongeveer gelijk getroffen door kanker. Mannen krijgen vooral prostaat- en dikkedarmkanker, vrouwen borst- en dikkedarmkanker. Mannen nemen twee procent van de jaarlijkse stijging van het aantal kankerpatiënten voor hun rekening, vrouwen één procent. De jaarlijkse sterfte van mannen en vrouwen is nagenoeg gelijk, twee procent.

Ondanks dat jaarlijks 45.000 mensen sterven aan kanker, eenderde van de Nederlandse bevolking in zijn of haar leven kanker krijgt, door vergrijzing het aantal kankerpatiënten én het aantal doden zal stijgen de komende jaren, is er nog nooit geapplaudiseerd voor de zorgmedewerkers. Er zijn nog nooit kinderen thuisgehouden omdat de leraren kanker hadden. Er zijn geen bedrijven gesloten omdat medewerkers kanker hadden. Er zijn geen protocollen opgesteld hoe om te gaan met kankerpatiënten. Er zijn geen theaters, restaurants, evenementenhallen en cafés gesloten omdat er 45.000 kankerdoden per jaar zijn. Er is nooit een bankgarantie van 300 miljoen aan de KLM gegeven omdat hun medewerkers en passagiers kanker hebben en ze niet meer mochten vliegen. Er zijn geen NOW of TOZO regelingen verstrekt aan bedrijven en ondernemingen omdat kanker zo’n verwoestende impact op mensenlevens heeft.

Ondanks dat jaarlijks 45.000 mensen sterven aan kanker, is het leven nooit stilgelegd, is er nooit druk op farmaceuten uitgeoefend om geneesmiddelen te ontwikkelen, zijn andere patiënten niet geweerd uit ziekenhuizen, zijn er geen ouderen gescheiden van hun families in verzorgingstehuizen, zijn mensen niet gedwongen om afstand van elkaar te houden, hebben mensen niet alleen hoeven te sterven en heeft er nooit zo’n golf aan faillissementen en economisch drama boven Nederland gehangen.

En nee, kanker is niet besmettelijk, wél dodelijk. 45.000 doden per jaar. Om die doden en hun families te ontzien heeft het KWF een campagne ontwikkeld: #tegenkk. Hiermee willen ze niet dat er meer geld voor onderzoek komt, of dat het leven wordt stilgelegd totdat kanker de wereld uit is. Ze willen ook niet dat er geapplaudiseerd wordt voor de zorg. Nee. Ze willen dat ‘jongeren’ ‘ns ophouden te schelden met ‘kanker’. Kanker raakt iedereen, het is geen grap maar een ziekte. KWF wordt gesteund door beroemde Youtubers die ook helemaal klaar zijn met het kankergescheld. Ze doen gratis mee aan de bewustwording dat kanker een nare ziekte is waar een op de drie Nederlanders mee gediagnosticeerd wordt.

Kanker. Je zou willen dat er een vaccin voor wordt ontwikkeld. Het is tenslotte een ziekte die al eeuwen bestaat en waar jaarlijks 45.000 mensen aan overlijden. Vooral ouderen.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.