Kapelle (L) asielzoekers
Binnenland

Kapelle (L) asielzoekers.

De inwoners van het Zeeuwse Kapelle zijn voor de komst van een asielzoekerscentrum in hun woonplaats. Dat blijkt uit een onderzoek dat de gemeente deed onder 1.096 inwoners van de in totaal 12.522 woonachtigen in Kapelle. 54 procent van de ondervraagden ziet de vluchtelingen graag komen. 42 procent heeft 'ze' liever niet en vier procent heeft er geen mening over.

Uiteindelijk heeft maar negen procent van de totale inwoners van het plaatsje de vragenlijst omtrent een azc ingevuld. Meer dan voldoende om betrouwbare uitspraken te doen, zo stelt de gemeente. Zo vinden zowel de voor- als tegenstanders dat 'de veiligheid gegarandeerd moet worden' en dat 'vluchtelingen zich moeten aanpassen aan de Nederlandse manier van leven'.

Mocht de gemeente bovenstaande twee punten kunnen waarmaken, dan schiet het percentage voorstanders zelfs omhoog van 54 naar 57 procent en zakt het aantal tegenstanders van 42 naar 37 procent. Ongeveer een derde van de deelnemers aan het onderzoek staat klaar om zelf de handen uit de mouwen te willen steken. Zij zouden asielzoekers graag willen begeleiden, zo meldt PZC.

Nog niets bekend

Toch is er door de gemeente nog geen besluit genomen over wanneer de eerste asielzoekers zich kunnen melden. Het college van B en W zegt de aandachtspunten mee te nemen in de uitwerking van het nog op te stellen collegevoorstel. Wanneer de gemeente definitief 'ja' zegt is nog niet bekend. Tot die tijd moeten de arme vrijwilligers het nog even zonder onze nieuwe landgenoten doen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →