'Kapotveel PFAS in woonwijk Den Haag, bewoners weten niks'

'Kapotveel PFAS in woonwijk Den Haag, bewoners weten niks' 

13 juli 2023 - 16:01

En wij maar denken dat misschien de Westerschelde, of anders wel rondom Chemours in Dordrecht, de boel het meest verontreinigd is met kankerverwekkend PFAS, maar het blijkt een sloot langs de straat Tiber in de Haagse wijk Leidschenveen te zijn. En verrassing! Hoogheemraadschap Delfland weet dit al een tijdje dondersgoed, maar bewoners informeren? Waarom zou je dat doen?

"In een sloot langs de straat Tiber in Leidschenveen is een gehalte van 180 nanogram PFOS (een PFAS-soort, red.) per liter geconstateerd", meldt onderzoeksplatform Pointer. Zo'n getal zegt u natuurlijk weinig, maar dat is ruim 25.000 keer (!) de grenswaarde die het RIVM veilig acht voor oppervlaktewater. 

Hoe Pointer aan dat getal komt? Nou, doordat ze bij Delfland metingen hebben gedaan en daar kwam dat getal uit. En wat doe je dan? Je schreeuwt moord en brand, laat alle alarmbellen afgaan en informeert als eerste de mensen die in de buurt wonen Je doet helemaal niks! Doodse stilte, want de giftige concentratie was niet te meten in het water van andere, omliggende sloten.

En dan nog iets. Er is wel onderzoek gedaan naar de bron van de PFAS-vervuiling, maar er wordt geen bewijs gevonden tegen een specifiek bedrijf. Leuk, maar dan valt het onderzoek stil. Zo hop, het rapport verdwijnt zo, pardoes in de bureaula van een of andere ambtenaar.

Daar ben je lekker mee. Ondertussen zwemmen er kinderen in het water, en wordt er ook weleens gevist. Ook al mag dat officieel niet. Nee, dat klopt. Zeg dat maar tegen de mensen die ziek worden. Nu, na vragen van Pointer, wil Delfland het onderzoek hervatten. FIJN!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml