Kassa voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius
Buitenland

Kassa voor Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius.

Jeuj! Belastingbetalers, zijn we wakker? Het kabinet geeft de door okaan Irma bezochte eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius in totaal 617 miljoen euro.

Daarvan gaat het leeuwendeel, 550 miljoen euro, naar Sint-Maarten. De andere 67 miljoen euro komt in handen van Saba en Sint-Eustatius. De bedoeling is dat het geld via internationale organisaties op de daarvoor bestemde plaatsen terechtkomt.

Zodra de nieuwe regering definitief zijn fiat geeft over de voorwaarden die door Nederland zijn gesteld, wordt het eerste deel van het geld beschikbaar gesteld. Zoals wij eerder meldden, moet Sint-Maarten een zogeheten integriteitskamer instellen en de grensbewaking aanscherpen.

Die integriteitskamer was nogal een dingetje op het eiland. Althans, voor ex-premier William Marlin dan. Pas nadat coalitiegenoten de stekker uit het kabinet wilden trekken, besloot Marlin schoorvoetend de Nederlandse voorwaarden te accepteren. Te laat, want op 2 november werd besloten Marlin alsnog weg te sturen.

Het parlement is direct daarna alsnog akkoord gegaan met de voorwaarden voor de financiële hulp. Dat is voor Nederland echter niet voldoende, daar het een interim-regering betreft. Pas op 8 januari volgend jaar mogen inwoners van het eiland naar de stembus. 

Nederland wil alleen afspraken maken met een 'langer zittende regering'.

Alle artikelen geladen. Overzicht →