Katsjing! Den Haag meer dan half miljard kwijt aan 'cultuurcomplex'

Katsjing! Den Haag meer dan half miljard kwijt aan 'cultuurcomplex'  

08 september 2023 - 12:22

Wat een puinhoop daar in Den Haag... En dan hebben we het niet over de Tweede Kamer of het leefklimaat in de Schilderswijk, maar over het grote cultuurcomplex Amare, thuisbasis van onder meer het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. Wat is daar allemaal mee aan de hand? Nou, een heleboel.

Dit ding heeft namelijk miljoenen en miljoenen euro's gekost en gaat Den Haag de komende decennia nog veel meer miljoenen en miljoenen euro's kosten. Wat de Haagse samenleving in totaal kwijt is aan dit prestigieuze project? Minstens 520 miljoen euro, en misschien zelfs wel 658 miljoen euro, twee tot drie keer zo veel als de bouw zelf kostte.

Dit weten we dankzij een rapport van een enquêtecommissie van de Haagse raad. Het verhaal over Amare is om te huilen: de burgemeesters en wethouders van Den Haag vonden het wel een goed idee om het complex te bouwen, maar ze hebben niet nagedacht of de inwoners hier wel behoefte aan hebben. Sowieso was de ontwikkeling ervan een moeizaam proces. Meerdere plannen werden ontwikkeld en daarna teruggedraaid, het duurde ongeveer vijftien jaar voor de bouw überhaupt begon.

Nu zit Den Haag dus met een peperduur gebouw die weliswaar van hoge kwaliteit is, met onder meer een concertzaal met akoestiek van wereldklasse, maar er is geen budget om een programmering te verzorgen die bij een dergelijk cultuurgebouw past en nu komt er geen hond naartoe om te kijken. Verbetering van het aanbod kan tientallen miljoenen euro's kosten, en misschien wel meer dan 100 miljoen.

Door contractuele verplichtingen is er vrijwel geen ruimte om deze toekomstige uitgaven niet te doen. Ook eist de Belastingdienst een nabetaling op. Gaat lekker! Aftikken maar.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml