Kenia in brute oorlog met plastic
Buitenland

Kenia in brute oorlog met plastic.

Kenia, waar de allerarmsten in huizen van koeienmest leven, heeft de oorlog verklaard aan plastic. Vooral in de grote steden viert de plastic-terreur hoogtij, met immense kunststof-ophopingen tot gevolg. Reden voor de regering om een totaalverbod op plastic tassen uit te vaardigen.

Wie na vandaag wordt betrapt op het dragen, verkopen of produceren van plastic tassen, riskeert een megaboete van 38.000 dollar (gemiddeld 3.800 keer een maandinkomen) of vier jaar celstraf. Ook toeristen, gemiddeld 700.000 per jaar, zijn de dupe. Zij moeten bij aankomst op het vliegveld hun plastic tassen inleveren. Papieren tassen mag nog wel.

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, dat milieugeleuter. Minder leuk is dat 80.000 Kenianen door de  maatregelen werkloos raken. Nu valt dat niet zo op in het Oost-Afrikaanse land, waar van de circa 48 miljoen inwoners toch al ongeveer veertig procent van de mensen geen baan heeft.

Het Keniaanse hooggerechtshof slaapt geen nacht minder om de ontslagen. Volgens hen wegen de milieubelangen zwaarder dan commerciële belangen.

Alle artikelen geladen. Overzicht →