Kerk betaalt misbruik-slachtoffers 28,5 miljoen euro
Binnenland

Kerk betaalt misbruik-slachtoffers 28,5 miljoen euro.

Goed nieuws! De katholieke kerk heeft - gedeeltelijk dan en onder de nodige dwang - slachtoffers van seksueel misbruik gecompenseerd door het betalen van in totaal 28,5 miljoen euro.

Het Meldpunt Seksueel Misbruik RKK presenteerde vanmiddag zijn eindverslag. Nadat in 2010 berichten in de media verschenen dat in de jaren 50 en 60 tienduizenden kinderen ten prooi vielen aan de pedofiele misbruikhandjes van de katholieke kerk, werd het meldpunt geopend. In totaal hebben ruim 3.700 slachtoffers zich gemeld.

Uiteindelijk zijn 1.471 klachten door een commissie behandeld. Daarvan zijn er 1.002 (deels) gegrond verklaard en kregen 860 mensen geld op hun bankrekening. Kortom, lang niet iedereen is daadwerkelijk gecompenseerd.

Het meldpunt schrijft dat het in het algemeen zeer tevreden is over hoe de kerk zich heeft opgesteld in deze ronduit pijnlijke kwestie, op wat lokale kloosters en bisdommen na die weigerden volledige medewerking te verlenen. Wat daaraan gedaan wordt is niet helemaal duidelijk. Het meldpunt zal per 1 januari 2018 de deuren sluiten. 

Alle artikelen geladen. Overzicht →