'Kernwapens zijn niet vintage'

'Kernwapens zijn niet vintage' 

31 augustus 2021 - 13:52

Bij kernwapens denk je misschien aan iets van vroeger uit de Koude Oorlog, maar ze zijn absoluut geen vintage, legt Gerrit van der Wal van Artsen voor Vrede in het programma Goed Ingelichte Kring uit: "Er zijn wereldwijd nog steeds 13-15 duizend kernbommen - en daarmee kun je de aarde zo'n 500 keer vernietigen. Als de Verenigde Staten en Rusland allebei zo'n tien bommen op elkaar afvuren, dan leidt dat tot honderden miljoenen doden in één middag. Op de langere termijn kan ons hele ecosysteem instorten. Ook een lokaal nucleair conflict, tussen India en Pakistan bijvoorbeeld, kan uiteindelijk leiden tot 2 miljard doden."

"We hebben te maken met internationale spanningen zoals in Afghanistan en West-Afrika en instabiele leiders zoals Trump en Poetin en een ongeluk zit in een klein hoekje. In de Koude Oorlog hielden de twee supermachten elkaar nog in evenwicht, maar tegenwoordig is er meer kans op ongelukken. Denk aan autonomere wapens, waar geen mens bij aan te pas komt. Die kunnen gehackt worden."

Wat kan Nederland eraan doen om de wereld toch een stukje veiliger te maken? "In januari vindt in New York de vijfjaarlijkse controle van de voortgang van het non-proliferatieverdrag plaats. Een niet-aanvalsverdrag dat het belangrijkse verdrag is op dit terrein en door bijna alle landen is ondertekend. Nederland is dit keer vicevoorzitter. Nederland kan officieel aan de negen landen met kernwapens vragen om te beloven om nooit als eerste aan te vallen. Het nieuwe kabinet kan hier niet aan voorbijgaan."

Luister naar de nieuwste uitzending van Goed Ingelichte Kring!

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
PowNews
image/svg+xml
Kijk ook
image/svg+xml