'Keukenhof = racisme'
Binnenland

'Keukenhof = racisme'.

Er is weer een reden gevonden om de racismediscussie nieuw leven in te blazen. Ditmaal is een kunstwerk (dat er al vijf jaar staat) in bloementuin de Keukenhof aanleiding tot kritiek.

De actiegroep University of Coulour is boos op de Keukenhof. Op een sokkel tussen de tulpen staat namelijk een bronzen beeld dat een donkergekleurde vrouw met krullen uitbeeldt. De vrouw draagt ook armbanden. Deze armbanden kunnen volgens de actiegroep weleens gezien worden als ketenen uit het slavernijverleden. En dat is dus racistisch.

Object

Het thema van de bloementuin is dit jaar: 'de Gouden Eeuw'. Jessica de Abreu van New Urban Collective zegt: "De combinatie van dat onderwerp en het beeld is een belediging voor zwarte vrouwen zoals ik. Ook de manier waarop ermee wordt omgegaan is erg respectloos. Op sociale media plaatsen bezoekers kiekjes waarop men de borsten van het beeld vastpakt. Het symboliseert het koloniale beeld dat Europeanen lange tijd van de Afrikaanse vrouw hebben gehad. Afrikaanse vrouwen worden altijd naakt afgebeeld. Dit beeld bevestigt dat wij nog altijd worden gezien als een 'object', net als in de tijd van de slavernij."

Geschrokken

De maker van het beeld, kunstenares Paz Sanz, is geschrokken van de opgelaaide discussie omtrent haar kunstwerk. "ik ben al twintig jaar bezig met dit soort beelden. Normaliter krijg ik louter positieve reacties. Deze benadering kan ik niet begrijpen. Ik wil juist de kracht van de pure krachtige Afrikaanse vrouw tonen."

Machtsverhoudingen

De Abreu is niet meer te stoppen in haar talrijke racisme-analyses. "Het beeld illustreert dat de machtsverhoudingen tussen niet-witte en witte Nederlanders nog altijd ongelijk zijn. Wij worden totaal niet serieus genomen. De witte kant van de samenleving ontkent racisme. In hun ogen is het alleen de beleving van mensen met kleur."

De Keukenhof is overigens niet van plan om het beeld weg te halen, zo meldt Trouw. Het beeld staat er al vijf jaar en heeft volgens de organisatie niets te maken met het thema van dit jaar. Wel denkt de bloementuin na over het eventueel plaatsen van een informatiebordje, waarop de intenties van de kunstenares worden verduidelijkt.

Alle artikelen geladen. Overzicht →