Khadija Arib is decadent, middelmatig en een slechte tv-gast

Khadija Arib is decadent, middelmatig en een slechte tv-gast 

07 augustus 2023 - 20:09

Zomergasten, het is geen programma waar we voor thuisblijven. Beetje slap lullen in de ruimte met een intellectueel sausje zonder dat het ooit echt ergens over gaat. Dat het dit jaar wordt gepresenteerd door Theo Maassen is leuk en out-of-the-box, maar uiteindelijk is Theo Maassen toch gewoon grappenmaker van beroep en geen interviewer. Gisteren was Khadija Arib te gast, de voormalig Kamervoorzitter.

Dat is om twee redenen het benoemen waard. Ten eerste omdat Zomergasten in de regel een programma is dat een podium biedt aan de grote geesten van deze tijd. Mensen die een enorme staat van dienst hebben in hun vakgebied krijgen de eer drie uur lang geïnterviewd te worden over werk, leven en hun kijk hierop. Filosofen, musici, politici, schrijvers, filmmakers, doktoren, wetenschappers, alles kan de revue passeren. Voorwaarden: uitblinken in je expertise en wat te melden hebben.

En hiervan is bij Arib in beide gevallen geen sprake. Jarenlang heeft ze anoniem in de Kamer gezeten voor een partij in verval. Sterker nog: dat haar partij (PvdA) in verval is geraakt komt juist door figuren als Arib. Een arbeiderspartij als de PvdA heeft nou eenmaal niks aan bekakte dames als Arib en Gerdi Verbeet die opgemaakt met parelkettinkjes en chique oorbellen mijlenver afstaan van de gewone man. Dan kan je nog zoveel dossierkennis hebben of nog zo betrokken proberen over te komen, het heeft geen zin. De kiezer zit nou eenmaal niet te wachten op dit soort kouwe kak.

Wat haar verder totaal anonieme carrière nog enigszins glans gaf, was het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat deed ze prima. Een zeventje. Niks bijzonder. Niet goed, niet slecht. Af en toe adrem tegen Wilders, nooit echt heel bijzonder. Keurig op de toko gepast, verder niet. Dat het haar carrière toch iets van glans gaf, komt omdat je als Kamervoorzitter nou eenmaal simpelweg meer in beeld bent dan als anoniem Kamerlid. Ineens wisten mensen wie Arib was.

Maar om te zeggen dat ze uitblonk, nee. Als Kamerlid absoluut niet, als Kamervoorzitter ook niet. Wat dat betreft is er dus totaal geen legitimatie over Arib uit te nodigen als Zomergast.

Dat is punt één.

Punt twee is dat ze geen ene reet te melden had. Tegen Arib loopt een onderzoek na klachten van ambtenaren over jarenlang machtsmisbruik, het voeren van een schrikbewind en het creëren van een onveilig werkklimaat. Zeer pikant materiaal waar je of iets over gaat zeggen, waar je als programma van wilt weten wat erover gezegd gaat worden, een onderwerp waar de kijker op zit te wachten. Nou, Arib daar dus schijt aan. Ze had er geen kut over te melden. Het enige dat ze te kwijt wilde was dat ze zich nooit had misdragen als Kamervoorzitter, dat haar niks te verwijten viel, dat ze slachtoffer was van een hetze en dat haar opvolgster Vera Bergkamp haar boekje te buiten ging. En verder had ze het afgesloten.

Het treurige is dat cabaretier Maassen haar hiermee liet wegkomen. Als interviewer viel hij zwaar door het ijs, onervaren als hij is. Wat dat betreft is het een onbegrijpelijke keuze geweest van het programma om Arib uit te nodigen. Als je niets te melden hebt, blijf dan alsjeblieft thuis. Begrijp ons niet verkeerd. Zomergasten is sowieso kut. Ook met Theo Maassen als interviewer. Het is televisie voor bejaarden zonder leven. Maar zo stuitend slecht als gisteravond zie je het niet vaak. Arib laat weer zien wat ze is. Totale middelmaat.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.