Kids eisen geld van overheid vanwege 'illegale adoptie'
Binnenland

Kids eisen geld van overheid vanwege 'illegale adoptie'.

De overheid moet kinderen die in de jaren 80 geadopteerd zijn uit Sri Lanka en Indonesië financiële compensatie bieden. Waarom? Er waren rond het adoptieproces nogal wat misstanden en daar is de overheid voor aansprakelijk, vinden de 'slachtoffers'.

Uit onderzoek van Zembla vorig jaar bleek dat er flink gesjoemeld werd met adoptiedossiers. Zo klopten geboortedata niet, maar werden baby's ook afgestaan door 'acting mothers', vrouwen die tegen betaling deden alsof ze hun kind ter adoptie afstonden. Ook bleken kinderen te zijn geroofd uit ziekenhuizen en waren er zelfs 'babyfarms', waar vrouwen zwanger werden gemaakt om aan de internationale behoefte te voldoen.

Om het met de woorden van VVD-Kamerlid Ed Nijpels destijds te omschrijven: "Het importeren van pinda's is aan meer voorschriften gebonden dan aan de adoptie van een buitenlands kind." Wetgeving kwam er uiteindelijk wel, maar pas in 1989.

'Nederland moet zoektoch naar biologische ouders betalen'

De geadopteerde kinderen - inmiddels al lang en breed volwassen natuurlijk - verwijten de staat destijds niets te hebben gedaan tegen de illegale adopties waar zij het slachtoffer van zijn geworden. Dus moet de huidige overheid anno 2018 maar dokken, in elk geval voor de kosten die ze maken in hun waarschijnlijk eindeloze zoektocht naar hun biologische ouders.

In de uitzending van Zembla vanavond op NPO2 kunt u alles rustig bekijken. Hieronder alvast een voorproefje:

Alle artikelen geladen. Overzicht →