Kiesraad wist van problemen software
Binnenland

Kiesraad wist van problemen software.

Al bijna zes jaar lang is de de Kiesraad op de hoogte van de problemen met de software die stemmen telt voor de verkiezingen. Alleen de vrouwen en meneren van de Kiesraad deden al die tijd alsof hun neuzen bloedden.

Tenminste, volgens Maarten Engberts, die in 2011 is afgestudeerd aan de Radbout Universiteit Nijmegen met een masterscriptie over het lek van de desbetreffende software. De oud-student legde zijn onderzoek datzelfde jaar voor aan de Kiesraad, maar hiermee is niks gedaan zegt hij tegen RTL Nieuws

Volgens Engberts vond hij de Kiesraad erg "intimiderend" en gingen ze vooral in discussie in plaats van oplossingen te bedenken. Daarnaast was de Kiesraad angstig dat zijn masterscriptie naar buiten gebracht zou worden. "Het leek erop dat ze vooral bang waren dat mijn bevindingen door de media zouden worden opgepakt."

Engberts heeft ontdekt dat de uitslagen worden gemanipuleerd omdat de bestanden met de stemresultaten niet goed worden beveiligd. Daarnaast zijn de usb-sticks waarop de bestanden worden vervoerd niet versleuteld waardoor iedereen kan gaan sleutelen aan de bestanden.

Alle artikelen geladen. Overzicht →