Kiezers zijn niet zo dom als ze in Den Haag denken

Kiezers zijn niet zo dom als ze in Den Haag denken 

19 maart 2023 - 12:25

Christianne van der Wal vindt even helemaal niets. Het tekent het kabinet Rutte IV: beeldvorming is alles. Alles wat geuit wordt, moet voldoen aan het plaatje waarmee de burger overtuigd kan worden van de waanzin die ze voor hebben. Dertien jaar Rutte heeft het concept ‘beeldvorming’ geperfectioneerd. Of het de bloemschoenen van die rare Rotterdammer zijn of de parelkettingen van de vrouwen die het woord mogen nemen: beeldvorming is alles.

Dat Nederland massaal achter een obese vrouw op een trekker zou gaan staan, paste niet in het plaatje. Als door Corona de Libelle Zomerweek twee jaar niet was gecancelled, hadden ze in Den Haag misschien wél onthouden hoe gemiddeld Nederland denkt, doet, zorgt en praat. Caroline had daar geen reminder voor nodig; ze is de belichaming van gemiddeld Nederland. Haar nuchtere bijdehandheid, het zonder enig filter uiten van haar zorgen, mening en gevoelens, tekent de Nederlandse vrouw. En daarmee ook de Nederlandse man die nog nooit op een mening is betrapt anders dan die hij mag hebben van zijn vrouw. Dus laat dat een les zijn: nooit meer op een man zonder vrouwelijke partner stemmen want zonder vrouw heb je geen idee wat zich afspeelt in de Nederlandse hoofden. En ja, dat bedoel ik zonder homofoob te zijn. Homo’s staan per definitie buiten de gemiddelde carpaccio werkelijkheid: twee carrières, twee hoge inkomens, geen kinderen. Je denkt toch zeker niet dat die zich bezighouden met de onzin waar je de beste carpaccio kunt eten? Maar als je het dan toch vraagt: zeker niet in Nederland.

Waar ze op dit moment te veel vinden, is bij het CDA. Wie had ook gedacht dat Mr Beeldschoon himself, het zou laten afweten in de beeldvorming? Knapper dan Wopke worden ze niet (hoewel, ik heb – voor de Libelle – een foto van zijn broer gezien: eyecandy) dus hoe kan het dat onder deze man het CDA op sterven na dood is? Behalve dan dat mooie mensen geen idee hebben hoe het er in de echte wereld aan toegaat? Banen, partners, geld en geluk liggen immers voor het oprapen, mooie mensen krijgen het in de schoot geworpen. Mooie mensen stralen natuurlijk gezag uit – totdat ze het contact met de werkelijkheid verliezen. En dat terwijl ze de werkelijkheid, de mannelijke Caroline, bij het CDA in huis hadden. Hoe werkt dat toch in de hoofden van mensen? Je vliegt een James Bond in en heel Nederland valt ervoor? Even een reality check: zou BBB ook zo groot zijn geworden als Doutzen op die trekker had gezeten? Met haar kleren áán?

Beeldvorming is a bitch en dankzij het internet zijn kiezers niet half zo dom meer als ze in Den Haag en Hilversum nog steeds denken. Wat ze in de politiek en in de media vergeten zijn, is dat ze hun bestaansrecht te danken hebben aan belastingbetalers en ook hun bezigheden de belastingbetaler moeten dienen. Dus boeren werkloos maken? Hoe kóm je erbij? Groningers dakloos maken? Hoe kóm je erbij? Ouders van fraude betichten? Hoe kóm je erbij? Woningen aan vreemden geven, vermomd als asielzoekers? Hoe kóm je erbij? Vreemde culturen die vrouwen mishandelen, omarmen? Hoe kóm je erbij? Belastingen blijven heffen terwijl geld minder waard wordt? Hoe kóm je erbij? Het koningshuis maar geld blijven toeschuiven terwijl ze de rijkste roversfamilie van Nederland zijn? Hoe kóm je erbij? Energie via een omweg uit Rusland halen en ons vier keer zoveel laten betalen? Hoe kóm je erbij? Warmtepompen door onze strot duwen terwijl Nederland bestaat uit vooroorlogse woningen en een handjevol torenflats? Hoe kóm je erbij? De visserij de nek omdraaien zodat ze nu in de drugshandel zitten want tja, die hypotheek moet ook betaald en de kinderen moeten ook naar voetbal? Hoe kóm je erbij? Uitgaven van meer dan 100€ volgen? Hoe kóm je erbij? Het stikstofbeleid hoe dan ook overeind laten blijven? Hoe. Kóm. Je. Erbij?

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.