Kinderen verdienen de beste leraren Nederlands

Kinderen verdienen de beste leraren Nederlands 

24 januari 2020 - 10:25

RTL Nieuws bracht het bericht dat een Turkse vluchteling aan het werk gaat in Amsterdam – dit is de goede helft van de zin – als lerares. Die laatste twee woorden zijn de onmogelijke, gekmakende afsluiting van deze zin. Over het uiterlijk van die vrouw – gesluierd – wil ik het niet eens hebben. Zalig is het land dat haar inwoners indoctrineert dat een hoofddoek ‘vrijheid’ geeft aan een vrouw.

Blijkbaar waren we toe aan een goednieuwsbericht over de bruikbaarheid, de motivatie en inzet, maar vooral de noodzaak tot het inzetten van vluchtelingen voor de continuïteit van de Nederlandse samenleving. Dat de vrouw didactische vaardigheden heeft, betwijfel ik niet. Dat ze met achttien jaar lerares zijn in Turkije de ervaring heeft om voor een klas te staan, ook niet.

Maar dat een buitenlander binnen drie jaar de Nederlandse taal dusdanig beheerst dat ze voor de klas met Nederlandse kinderen kan staan, is O N M O G E L I J K.

Wie daaraan twijfelt, hoeft alleen maar naar Maxima te kijken. Of luisteren. Foutloos is het niet, charmant is het wel. En daarbij heeft Maxima álle leraren tot haar beschikking die dit land telt. Foutloos Nederlands is geen must – volksstammen Nederlanders die onverstaanbaar praten en alles behalve grammaticaal correct. Maar als je voor de klas met kinderen staat, dient foutloos Nederlands een harde eis te zijn. Taalbeheersing is het moeilijkste wat er is. Gezegden, grapjes, ‘de’ en ‘het’, ‘hebben’ en ‘zijn’ correct gebruiken, is de meeste Nederlanders niet eens gegeven. Knappe vluchteling die dit binnen drie jaar wel kan. Bovendien: wat weet een vluchteling die hier net drie jaar woont, van Nederlandse kinderliteratuur? Hoe kan ze die kinderen boeken adviseren? Hoe weet ze wat ze ze moet voorlezen?  Noem me een racist. Noem me alles wat je wilt, maar een buitenlandse leraar voor een groep kinderen, zet kinderen op achterstand. Zeker als die kinderen uit een achterstandsgroep komen. Die kinderen horen thuis al geen foutloos Nederlands. Die kinderen kijken thuis al geen Nederlandse tv – of YouTube. Die kinderen lezen thuis geen Nederlandse kinderboeken, laat staan dat ze worden voorgelezen in het Nederlands. Taal is de belangrijkste vaardigheid die je een kind kunt bijbrengen. Een vluchteling bombarderen tot lerares is niets anders dan borstklopperij van Gutmenschen en getuigt van absolute minachting voor het leraarschap. 'Zelfs' iemand die hier pas drie jaar woont, kan leraar worden. Right. Daarnaast getuigt het van minachting richting de ouders. Hun kinderen moeten het rooien met iemand die niet droomt, laat staan leest en schrijft in het Nederlands.

Mijn taalbeheersing is mijn grootste bezit. En die heb ik te danken aan mijn lerares Nederlands. Ik gun iedereen, maar vooral kindjes met niet-Nederlandse ouders de beste leraren Nederlands. En kritische journalisten die geen jubelverhalen mediakartellen over de noodzaak van vluchtelingen om écht relevante problemen als het lerarentekort, nog problematischer te maken.

Hou PowNed in de lucht, word lid: http://bit.ly/2l3V162

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.