KKK-terrorist mogelijk vrij
Buitenland

KKK-terrorist mogelijk vrij.

In de VS wordt binnenkort besloten over de vervroegde vrijlating van Thomas Edwin Blanton Jr., een Amerikaanse racist die in 1963 met een bom vier zwarte meisjes vermoordde. De aanslag door de Ku Klux Klan (KKK) was gericht tegen een vooral door zwarten bezochte kerk in Birmingham in de staat Alabama.

De terreuraanval op de 16th Street Baptist Church vond plaats ten tijde van de mensenrechtenbeweging in het land. Volgens AP is Blanton (78) de enige nog levende persoon van de mensen die zijn veroordeeld voor de aanslag. 

Woensdag zal de reclassering van Alabama zich beraden over mogelijk vervroegde invrijheidstelling van de KKK-terrorist, die nu 15 jaren vastzit.

Protesten zullen daarbij niet van de lucht zijn. Bernard Simelton, president van de lokale zwarte burgerrechtenbeweging NAACP, denkt dat vrijlating onverstandig is, zeker op dit moment. Door heel de VS spelen immers protesten tegen politiegeweld waar Amerikaanse zwarten disproportioneel onder lijken te lijden. "Dat zou een gruwelijk signaal zenden", zegt Simelton. "Een klap in het gezicht van de jonge vrouwen en hun families." 

De slachtoffers van de moordpartij heetten Denise McNair (11), Addie Mae Collins, Carole Robertson en Cynthia Morris (allen 14).

 

 

Alle artikelen geladen. Overzicht →