Kleine luchthavens zo lek als een mandje 

16 januari 2018 - 11:00

Welkom bij weer een nieuwe aflevering van Undercover in Nederland, vandaag ga ik vermomd als Piet de klusjesman en laat ik zien hoe makkelijk ik op elf kleine luchthavens in Nederland met 2 kilo poedersuiker in een vliegtuig naar Engeland kan stappen.

Bovenstaande inleiding zou zomaar eens werkelijkheid kunnen zijn, ware het niet dat klokkenluider Alberto Stegeman dit nog niet heeft onderzocht. Kwaliteitskrant Trouw heeft dit gelukkig wel gedaan en komt met een wake up call voor de Nederlandse overheid.

De elf kleine vliegvelden die ons land rijk zijn blijken niet tot nauwelijks gecontroleerd te worden door de Koninklijke Marechaussee. Vooral vluchten naar Engeland zijn een feestje voor criminelen, want vrij spel.

Dit komt voort uit een gebrek aan capaciteit en het verkiezen van andere prioriteiten. Desalniettemin loopt het aardig kudt op de luchthavens. Zo mogen piloten zelf kiezen of ze de namen van passagiers doorgeven. Dit zou verplicht gesteld moeten worden (de techniek is er zelfs al), maar daarvoor moet eerst de wet worden aangepast.

Ook een puur gevalletje amateurisme is de functie van hekwerk rondom de luchthavens. Een medewerker legt de situatie zoals deze nu geldt kort uit. "Er zijn hekken maar je kunt zo het poortje open doen. Wat er 's-nachts gebeurt, zien we niet. We weten niet wat er in de hangars wordt gedaan."

Maar doet de overheid dan echt helemaal niets? Jawel hoor, er loopt al ruim een jaar een campagne, met de pakkende naam 'Eyes en Ears'. Hoeveel subsidie zou de bedenker hebben ontvangen? In de campagne worden piloten en vliegtuigpersoneel netjes gevraagd om melding te maken van ongure situaties. Of dat iets heeft opgeleverd is onbekend.

Oww, er gaat iets niet goed bij het opvragen van de reaguursels.
Reaguren Bekijk reaguursels {{totalComments}}
{{totalComments}} reaguursels geplaatst {{totalComments}} reaguursel geplaatst Er zijn geen reaguursels geplaatst.
Vernieuw
image/svg+xml
image/svg+xml
{{comment.nickname}}
{{comment.dateCreated | date:'dd MMMM yyyy - hh:mm:ss'}}
Niet ok Gemeld

{{comment.text}}

Vernieuw
Reaguren is niet mogelijk.
{{message}}
{{message}}
Je bent vergeten een reaguursel op te geven.
Advertentie